Pass opp! Hordene kommer

Av og til er det forunderlig hvor mange journalister som må til for å skrive en sak.

I disse rasjonaliseringstider ser vi kolleger forsvinner ut av redaksjonene med sluttpakker under armen, eller i permitteringer. Ifølge flere redaktører skal vi nå lage «smartere» aviser. Derfor er det med noe undring at jeg registrerer hvor mange journalister som må til for å skrive en liten sak.

I Bergens Tidende skal driften rasjonaliseres, akkurat som i resten av Medie-Norge. lokal-TV er avviklet og 130 årsverk vil forsvinne fra Krinkelkroken. BT er et stort mediehus på norsk skala, som de fleste andre større mediehus har BT vokst seg stor og bemanningstung i oppgangstider. Derfor er det fra et bedriftsøkonomisk perspektiv naturlig å justere kolofonen noe. Men en skulle tro at når man laget smartere avis, at det faktisk var smartere.

I morgenstunden snublet jeg over følgende artikkel på vår nyhetsagent: «Stadig flere riksmedier kutter ut Bergen». Artikkelen er i skrivende stund ikke på nett, men forteller om at riksavisene snart ikke er til stede i byen. En sak som i og for seg er interessant siden det tross alt er snakk om landets nest største by. Men er det virkelig så smart produksjon at det krever fire journalister til å skrive den?

Ok. Det kan være at den ene av journalistene begynte å jobbe med den, hentet inn et sitat eller to, og så ble syk. Dermed kom journalist nummer to og tok over artikkelen, fikk hjelp av journalist nummer tre til å hente inn noen nye sitater før de gikk hjem for dagen. For overtid skal helst ikke brukes i disse dager. Trolig endte det med at journalist nummer fire fikk det ærefulle oppdraget med å sy samme arbeidet til de tre foregående på kveldsvakten. På papiret er det en forseggjort artikkel, med faktaboks i bunnen av siden med oversikt over tilstedeværelsen til de store mediene. Journalistene har intervjuet til sammen sju kilder i denne saken. Ikke en overveldende mengde, men likevel. I tillegg har de også intervjuet medieviter Helge Østbye og byrådsleder Monica Mæland i en undersak.

Selv, hadde jeg hatt ansvaret for å drifte en redaksjon, ville jeg spurt meg selv om det virkelig er behov for å sette fire journalister til å gjøre dette arbeidet. Jeg ville tro det er mulig å bruke en, kanskje to. For dette er ingen gravesak. Dette er en journalist som har stukket finger’n i været og registrert hvilken vei vinden blåser. Smartere produksjon er det ikke, spesielt siden artikkelen ikke engang er lagt ut på nettet.

P.S. For å dekke dobbeltdrapet på Nesøya hadde VG og Dagbladet satt i sving henholdsvis sju og åtte journalister. Noen som lurer på hva slags saker som måtte lide som følge av det?

Reklamer

Om MHJensen
Journalist og medienerd.

2 Responses to Pass opp! Hordene kommer

 1. Jon Tufto says:

  Mener du virkelig at samarbeid mellom journalister er lite rasjonelt? Det spiller vel ingen rolle for bunnlinjen om fire journalister bruker et par timer hver, eller om en ensom ulv bruker halvannen dag i stedet?

  Der jeg jobber, i bt.no, har vi ofte flere byliner i små saker, selv om hver enkelt journalist bare har jobbet noen minutter. Når det smeller, jobber flere journalister sammen, fordi det er den raskeste og mest effektive arbeidsmetoden.

  Antall byliner er en svært dårlig målestokk for hvor store ressurser som blir brukt til en sak. Bylinene viser bare hvem som har bidratt, ikke hvor mye arbeid de har gjort. De er også en indikator for hvor stor grad av samarbeid det er i redaksjonen.

 2. martinhjensen says:

  Jeg er ikke uenig med deg, Jon. Det er ingenting galt i at man har flere journalister som jobber på en og samme sak. Spesielt når det smeller, for da handler det om å respondere som et team og få ut det som har skjedd.

  Det jeg lurer på er om dette er den «smarte» måten å lage avis på (nett eller papir). Som jeg forsøkte å illustrere over så vet jeg jo ikke hva som ligger til grunn for at det er så mange som fire journalister som har arbeidet med denne saken. Jeg har selv fått delt byline fordi jeg har hentet inn et sitat til en sak.

  I dette tilfellet var det jo ikke noe som smalt, snarere tvert i mot. At hovedstadsmediene legger ned sine distriktskontor er dessverre ikke noe nytt, det kom lenge før finanskrisen. Og ja, det er en dårlig målestokk for hvor mye ressurser som har gått med for å lage denne saken. Der er jeg enig med deg.

  Selv ville jeg latt en, kanskje to, journalist(er) få jobbe frem denne saken. Og med mindre kildene er totalt utilgjengelige så lar den seg løse (spesielt i tospann) på en dag.

  Igjen står spørsmålet om de samme journalistene også arbeidet med flere andre saker, og kanskje publiserte disse, underveis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: